Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Bølgeenergi viser stort potentiale

17. marts 2007

Havets bølger indeholder enorme mængder energi. Men udviklingen hen imod at høste denne energi er hidtil gået meget langsomt. Måske er dette billeder ved at skifte nu med vedtagelsen af EU’s målsætning om, at 20 % af energiproduktionen i 2020 skal baseres på vedvarende energi.

Bølgeenergipotentialet i Europa er primært lokaliseret ved Atlanterhavskysten ved EngLand, skotland, Irland samt Frankrig, Spanien og Portugal. Men også i Nordsøen og Middelhavet kan bølgeenergien udnyttes. I USA regner man med et bølgeenergipotentiale svarende til den samlede vandkraftkapacitet i landet, og andre lande med kyster ud til de store oceaner har også meget store muligheder for at udnytte bølgeenergien.

Selv om udviklingen på området hidtil er gået langsomt, arbejdes der flere steder i verden på bølgenergiprojekter. I Danmark er et af de mest fremskredne projekter den såkaldte Wavedragon, hvor der er opnået gode resultater med en nedskaleret prototype, som er blevet testet igennem længere tid i Nissum Bredning i Jylland med gode resultater. Man venter i øjeblikket på at komme igang med at bygge en demonstrationsmodel på mellem 4 og 7 MW. Der er meningen, at denne skal placeres i Atlanterhavet ud for Irlands kyst.

Et andet projekt, som er langt fremme, er den såkaldte Pelamis, som er udviklet af et skotsk firma. De har ligeledes testet en prototype og er i øjeblikket igang med at bygge et demonstrationsanlæg på 2,25 MW, som efter planerne skal placeres i Atlanterhavet ud for Portugals kyst.

Bølgenergien halter imidlertid stadig langt bagud i forhold til f.eks. vindenergiteknologien, og de forskning- og udbiklingsmidler, der hidtil er blevet afsat, har været små. Man må håbe, at denne udviklingen hurtigt vender.

Kilde:

BBC News, 2. marts 2007

Wave Dragon projektet

Pelamis projektet
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a