Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Hvor meget vil havet stige?

8. januar 2007

En af de mange ubehagelige konsekvenser af den globale opvarmning er, at havniveauet vil stige. Den seneste rapport fra FN’s Klimapanel forudsagde en stigning på mellem 10 0g 90 cm i dette århundrede, men nye beregninger viser, at dette kan være kraftigt undervurderet.

Tre faktorer influerer på havets niveau.

1. Varmeudvidelsen: når luftens og dermed også havets temperatur stiger, vil vandet udvide sig, og havniveauet vil stige.

2. Afsmeltningen fra bjerggletschere verden over. Jo varmere det bliver, jo mere af bjergenes gletschere vil smelte og til sidst ende i havet. Det er en udvikling, som er meget tydelig over det meste af Jorden.

3. Afsmeltning fra polernes iskapper. Stiger den globale opvarmning over et vist niveau, vil først den grønlandske indlandsis og derefter Antarktis iskapper begynde at smelte. Den grønlandske indlandsis alene indeholder vand nok til en havstigning på mellem 6 og 7 meter, uden at man medregner de to første faktorer.

Det betyder, at der ligger store usikkerheder i at beregne den fremtidige havstigning. De hidtidige beregninger har udelukkende været baseret på computermodeller. Men de nyeste beregninger inddrager den havstigning, man rent faktisk har kunnet måle indtil nu samt fortidige havstigninger og deres sammenhæng med Jordens gennemsnitstemperatur. Og disse beregninger viser, at havet vil stige mellem en halv og helt op til 1,5 meter i dette århundrede, altså næsten dobbelt så meget som hidtil antaget.

Stefan Rahmstorf, forsker ved Potsdam Institute for Climate Impact Research i Tyskland, siger, at selv om der stadig er usikkerheder i beregninger, så er de nye beregninger mere robuste, at at den globale temperaturstigning med den nye viden bør holdes under 2 grader celsius, hvilket kræver hurtige reduktioner i udledningerne af drivhusgasser.

Kilder:

BBC News, 14. december 2006

New Scientist, 24. december 2006
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a