![]() |
![]() |
Den grænseløse vækst
Den korte vækst
Den grønne vækst
Den arbejdsløse vækst
Klimaforhandlingernes historie
Klimaforhandlingernes historie
Danmark uden fossile brændslet
Lokal energiomstilling
Fremtidens energiforsyning
Biografen
Solvarme
Geotermisk energi
Solceller
Vindenergi
Bølgeenergi
Biomasse
Biogas
Jordens klima, 2016
Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016
Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016
Skovbrande kan forværre den globale opvarmning
20. april 2005
Skovbrande på den nordlige halvkugle bliver værre og værre på grund af virkningen af den globale opvarmning, og det betyder udslip af stigende mængder drivhusgasser til atmosfæren.
Skovene indeholde enorme mængder kulstof. Og når de brænder, udløses det som CO2 til atmosfæren. Vi har hørt om problemerne med rydning og afbrænding af de tropiske skove. Men den nordlige halvkugles tempererede og subarktiske skove indeholder omkring 40 procent af den CO2, der er bundet i plantedækket på Jorden. Det er næsten dobbelt så meget som de tropiske skove. Disse skove bliver ikke fældet og afbrændt af mennesker i samme omfang som de tropiske skove. Men til gengæld er de i stigende omfang udsat for skovbrande på grund af den globale opvarmning. Højere temperaturer, tørke og flere lynnedslag har allerede tredoblet det afbrændte i Canada på grund af skovbrande i løbet af de sidste 30 år. 80 procent af de canadiske skovbrande skyldes lynnedslag.
Nu frygter forskerne, at flere brande i de nordlige skovområder kan føre til en positiv feedback cyklus, hvor stadigt varmere og tørrere forhold fører til stadigt flere skovbrande. “Skovbrandene i de seneste år har været to til tre gange så store som noget, vi tidligere har set”, siger en amerikansk forsker. Der har altid været skovbrande, men nu kan skovenes naturlige fornyelse ikke mere følge med, og deres intensitet betyder, at ikke kun træerne, men også underskoven og værst af alt, det organiske materiale i jorden brænder. Der er næsten ti gange så meget organisk materiale i jorden i de nordlige skove, som der er i træerne og den øvrige vegetation tilsammen. Til sammenligning indeholder jorden i de tropiske skove kun en tredjedel af kulstofmængden i træer og vegetation. “De slemme skovbrande fortærer alt lige ned til den underliggende klippe,” siger den amerikanske forsker. “Under de nuværende omstændigheder er de nordlige amerikanske skove ikke mere et dræn for CO2 i atmosfæren,” advarer han.
Konsekvenserne af disse skovbrande er endnu ikke fuldt indarbejdede i de store klimamodeller, man bruger til at fremskrive klimaet. Nogle forskere anerkender, at de nye data betyder, at store temperaturstigninger i nærheden af 11 grader celsius i løbet af de næste 100 år, hvilket man før anså for umuligt, nu ikke kan udelukkes.
Kilde:
Klimaforhandlingerne i Paris