![]() |
![]() |
Den grænseløse vækst
Den korte vækst
Den grønne vækst
Den arbejdsløse vækst
Klimaforhandlingernes historie
Klimaforhandlingernes historie
Danmark uden fossile brændslet
Lokal energiomstilling
Fremtidens energiforsyning
Biografen
Solvarme
Geotermisk energi
Solceller
Vindenergi
Bølgeenergi
Biomasse
Biogas
Jordens klima, 2016
Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016
Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016
Klimaændringerne vil skade verdens fødevareproduktion
1. maj 2005
Meget tyder på, at den globale opvarmning vil skade verdens fødevareproduktion langt mere end før antaget.
Denne dystre forudsigelse blev præsenteret på et møde afholdt af the Royal Society i London af en afgrødeforsker fra University of Illinois i USA, Steve Long. Han sagde bl.a. “Det er nødvendigt, at vi alvorligt efterprøver vores forudsigelser vedrørende den globale fødevareproduktion. Produktionen vil sandsynligvis blive langt lavere end tidligere antaget.”
De fleste forskere antager, at højere temperaturer og tørke vil sænke afgrødeudbytterne mange steder i de kommende årtier; men samtidig vil den højere CO2-koncentration øge planternes fotosyntese og på den måde modvirke de negetive effekter af den globale opvarmning og måske endda overgå dem med højere udbytter til følge.
Men ifølge Long er dette en farlig illusion, som baserer sig på testresultater fra små lukkede prøvekamre og små drivhuse, hvilket man ved giver usikre resultater. Istedet tog Long udgangspunkt i fire undersøgelser i USA, Kina og Japan, hvor man har testet planter under åben himmel. Ved hjælp af rør har man så øget CO2-koncentrationen umiddelbart rundt om planterne. I alle fire forsøg viste det sig, at gødningseffekten af det højere CO2-niveau kun var halvt så stor som i laboratorieforsøgene.
I nogle af fri-luft eksperimenterne tilføjede Long yderligere et højere ozonniveau på linie med, hvad der forventes for USA, Kina, Indien og meget af Mellemøsten i 2050. Det højere ozonniveau fik selv med den højere CO2-koncentration udbytterne til at falde med mellem 10 og 15 procent. Dette betyder, at fødevareproduktionen i f.eks. Kina kan komme til at falde i stedet for at stige, som man hidtil har antaget.
Hertil kommer, at tropiske lande som Indien risikerer perioder med super-høje temperaturer, dvs. godt over 40 grader celsius. Hvis dette sker i afgrødernes blomstringsperiode, vil det fuldstændigt kunne ødelægge dem.
Kilde:
Klimaforhandlingerne i Paris