Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Er Grønlands indlansis dømt til nedsmeltning?

25. april 2004

Grønlands indlandsis er så godt som dømt til nedsmeltning ifølge et nyt modelstudie. Hvis det sker, vil havet over hele kloden stige med ca. 7 meter og oversvømme de fleste af jordens kystområder. Lavtliggende lande som Danmark vil miste en stor del af deres landområder.

Det nye modelstudie er lavet af en klimatolog ved det britiske Reading Universitet. Ifølge denne model vil den globale oppvarmning kunne starte en løbsk nedsmeltning af den grønlandske indlandsis inden for 50 år, hvis ikke der sker meget drastiske nedskæringer af vores udledninger af drivhusgasser. Og nedsmeltningen vil sandsynligvis være irreversibel på denne side af den næste istid. Grønland har verdens anden største iskappe. Indlandsisen er ca. 3 km. tyk og rummer 2,85 kubikkilometer is.

Nogle forskere sætter spørgsmål ved denne nye model. Et af de åbne spørgsmål er, om det ferske smeltevand fra indlandsisen vil gøre Nordatlanten så fersk at Golfstrømmen går i stå og udløser en nedkøling af det grønlandske klima, hvilket vil få afsmeltningen til at gå i stå. Dette vil till gengæld kunne få katastrofale konsekvenser for hele Nordeuropa i inklusive Danmark, som vil få et koldere klima end i dag.

Hidtil har der stort set været balance mellem snefaldet på indlandsisen af afsmeltningen fra gletscherne. Men hvis Grønland bliver udsat for en gennemsnitlig opvarmning på ca. 3 grader vil afsmeltningen overstige snefaldet og iskappen vil begynde at forsvinde. Og når nedsmeltningen en gang er startet vil den være næsten umulig at standse igen, fordi isen vil blive tyndere, overfladen vil opvarmes yderligere efterhånden som den kommer til at ligge lavere over havet og snefaldet vil reduceres yderligere.

Skulle det lykkes at stabilisere temperaturstigningen på de 3 grader, vil det tage flere tusinde år før indlandsisen er helt forsvundet, men fortsætter temperaturen med helt op til 8 grader, som nogle IPCC scenarier forudsiger, så vil indlandsisen være forsvundet i løbet af ca. 1000 år.
 

Kilde:

New Scientist, 7. april 2004
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a