Fremtidensenergiforsyning1
Fremtidensenergiforsyning2

Den grænseløse vækst

Den korte vækst

Den grønne vækst

Den arbejdsløse vækst

Klimaforhandlingernes historie

Klimaforhandlingernes historie

Danmark uden fossile brændslet

Lokal energiomstilling

Fremtidens energiforsyning

item25

Biografen

Solvarme

Geotermisk energi

Solceller

Vindenergi

Bølgeenergi

Biomasse

Biogas

Jordens klima, 2016

Den menneskeskabte drivhuseffekt, 2016

Den globale opvarmning, Konsekvenserne, 2016

item24
item35
item40
item39
item38
item37
item23
item3
solvarmefilm
Geotermi
Solceller
VindkraftiDanmark
Blgeenergi
Biomasse

Hvad sker der med Antarktis

25. marts 2003

Skulle Antarktis smelte ned på grund af den globale opvarmning, vil det betyde en meget voldsom stigning af havniveauet. Men den almindelige mening har hidtil været, at det ikke ville ske inden for en overskuelig periode. På grund af de meget lave temperaturer på Antarktis har man hidtil regnet med, at iskappen med de mange gletschere ville være stabil i de næste flere hundrede år, også med en temperaturstigning på flere grader.

Men det er måske ikke helt så sikkert, som man hidtil har ment. Nye undersøgelser af gletschere på den antarktiske halvø peger på, at en afsmeltning af den antaktiske iskappe vil kunne finde sted tidligere og hurtigere end man hodtil har forventet. Årsagen skal findes in de såkaldte iceshelfs – ishylder kan man kalde dem på dansk – der flyder på havet ud for de store indlandsgletschere på Antarktis. Forskerne frygter, at disse ishylder kan bryde sammen efterhånden som den globale opvarmning tager til, og det kan måske påvirke de store indlandsgletschere, som befinder sig bag ishylderne.

Om dette rent faktisk vil kunne ske, har man hidtil ikke vidst. Men i 1995 brød en af disse enorme ishylder, Larsen A ishylden ud for den antarktiske halvø, rent faktisk sammen. To argentinske forskere har fulgt de seks indlandsgletschere, som befandt sig bag ishylden, og de har fundet ud af, at ishyldens sammenbrud førte til, at fem af disse seks gletschere pludselig begyndte at bevæge sig meget hurtigere ud imod havet. Som om en bremseklods blev fjernet eller en dæmning brød sammen.

Disse ishylder bryder normalt ikke sammen, og de har sandsynligvis været stabile i tusinder af år. Hvis den globale opvarmning får flere af disse ishylder til at brydes sammen, kan det forskubbe balancen mellem gletschernes vækst på grund af snefald og afsmeltningen, når de når havet. Det betyder en netto afsmeltning fra Antarktis og en havstigning, som kan blive både hurtigere og større med mange meter i løbet af de næste hundreder af år. Med andre ord en tikkende bombe under de kommenede generationer.

De to argentinske forskeres undersøgelse er bare den sidste i en række undersøgelser, som peger på, at en langsom opvarmning af planeten kan betyde hurtige og uforudsete ændringer på polerne.
 

Kilder:

New York Times, 7. marts 2003

National Geographic News, 6. marts 2003
 

item37a
Fremtidensenergiforsyning3
cpfilm1a

Klimaforhandlingerne i Paris

VEDanmarksamlet
item26
item27
item28
item33 item32 item31 item30 item22 item21 item20 item19 item18 item17 item16 item15 item14 item13 item12 item11 item10 item9 item8 item7 item5 item4 item3a item2a